Στάχτη στα μάτια - Η αριστερά για την Ιαπωνία - Η ζυγαριά της Μέρκελ

Sunday, March 13, 2011


Ο GAP, γνωστός και ως Global Thinker o 79ος, αφού έστειλε τη συμπάθεια και συμπαράστασή του στο δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας (ανέκδοτο από μόνο του), έχει πάρει την απόφαση να "φιλέψει" το δοκιμαζόμενο λαό της Ελλάδας έναν ωραίο ανασχηματισμό που θα πέσει ταυτόχρονα με τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου και θα μας ρίξει στάχτη στα μάτια κρύβοντας τις αποφάσεις της. Ξέρει ότι τα ΜΜΕ θα τον βοηθήσουν και σε αυτό το παιχνιδάκι άλλωστε. Προτείνουμε λοιπόν Σπίθα (ένας είναι ο Σπίθας) για υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου - πιστέψτε μας θα δεχτεί - και Ραγκούση στο υπουργείο Οικονομικών μιας και έχει προπονηθεί στις διαπραγματεύσεις. Ας βάλει και τον Adonis στο Εσωτερικών για να πολεμήσει τους μετανάστες αν τυχόν αρχίσουν να θέλουν να μοιάσουν στους 300 και έχει καθαρίσει. Τα υπόλοιπα Υπουργεία μπορεί να τα αφήσει ως έχουν για να μη διακοπεί το τεράστιο έργο τους. Φαντάζεστε να γίνει ριζικός ανασχηματισμός και να σταματήσει έτσι η φοβερή δουλειά που γίνεται από τον κύριο Γερουλάνο στο Υπουργείο Πολιτισμού ή από τον κύριο Σκανδαλίδη (αυτός δεν είναι ακόμα?) στο Υπουργείο Γεωργίας? Πόσο μάλλον από το ΥΘΥΝΑΛ! Τί είναι το ΥΘΥΝΑΛ ρωτάτε? Κουίζ. Ποιος είναι υπουργός στο ΥΘΥΝΑΛ? Δε θα το βρείτε πάντως στο site του, το οποίο είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας - ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Update: Με μεγάλη συγκίνηση είδαμε σήμερα το site του ΥΘΥΝΑΛ να "λειτουργεί". Η απάντηση στο κουίζ λοιπόν είναι πως ο υπουργός λέγεται Ιωάννης Διαμαντίδης.

Ενώ λοιπόν ο τεράστιος αυτός πολιτικός άνδρας, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σκέφτεται για το αν θα αλλάξει υπουργό στο ΥΘΥΝΑΛ και για το πού θα τοποθετήσει τον Παπακωνσταντίνου, η αριστερά στις διάφορες κοινοβουλευτικές της εκφάνσεις, μας είπε τη γνώμη της για το σεισμό της Ιαπωνίας. Ας αρχίσουμε από το Κόμμα (ένα είναι το Κόμμα). Σε άρθρο του λοιπόν ο Ριζοσπάστης αρχίζει με μια δημοσιογραφική προσέγγιση - τί έγινε, πού, πότε κλπ - αρκετά ακριβής αλλά μετά ο αρθρογράφος είχε να αντιμετωπίσει το γνωστό πρόβλημα. Πώς θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως απαιτείται η πάλη του λαού με τη συσπείρωση του γύρω από τις δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ για να μπλα μπλα μπλα? Μάλλον οι αρθρογράφοι του Ριζοσπάστη θα έπρεπε να απευθυνθούν στον τύπο που έγραψε το δελτίο τύπου που βλέπετε αριστερά. Καθαρές δουλειές. Επίσης είναι προφανές πως το ΚΚΕ έχει βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για να διεισδύσει επιτέλους στο twitter! Δυστυχώς όμως η εφημερίδα πρέπει να γεμίσει τις σελίδες. Επιστρατεύτηκε λοιπόν ένας σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο κύριος Τάσσος, ο οποίος μεταξύ άλλων μας πληροφορεί: "...Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που στηρίζεται στην "ελεύθερη" αγορά, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό δεν μπορεί αυτό να το προσφέρει. Για παράδειγμα και στην Ιαπωνία, όπως ακριβώς έγινε και στο σεισμό της Αθήνας το 1999, τα κινητά τηλέφωνα στην κρίσιμη στιγμή δε λειτούργησαν...". Δε λειτούργησαν λοιπόν κατά τον κύριο Τάσσο τα κινητά τηλέφωνα στην Ιαπωνία - κανείς δεν αμφισβητεί πως υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά κάθε σύγκριση με το σεισμό της Πάρνηθας είναι ατυχής. Το πώς γραφόντουσαν - και γράφονται ακόμα - ανταποκρίσεις στο twitter μέσω τηλεφώνου σε περιοχές που δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα δεν μας το εξηγεί ο κύριος Τάσσος. Ούτε το πώς άρχισαν οι κάτοικοι να λαμβάνουν στα κινητά τους οδηγίες ασφαλείας αμέσως μετά το σεισμό. Κατά τον κύριο Τάσσο και το ΚΚΕ τα κινητά τηλέφωνα δε λειτούργησαν όπως δε λειτούργησαν και στην Ελλάδα, τελεία. Για το πυρηνικό εργοστάσιο ο Ριζοσπάστης κρατάει ουδέτερη στάση - άλλωστε έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και είναι προσεκτικοί. Δεν έχουμε ξεχάσει - βλέπετε - όταν μετά το Τσέρνομπιλ έβγαιναν στις λαϊκές και έτρωγαν ζαρζαβατικά δημοσίως ενημερώνοντας τους συμπολίτες τους για τους κακούς ιμπεριαλιστές που διασπείρουν ψέμματα για τα πυρηνικά εργοστάσια της μαμάς Σοβιετικής Ένωσης. Μην ανησυχείτε όμως. Για τα πυρηνικά έχουμε άλλους πιο "ειδικούς" στο ζήτημα Αριστερούς.

Η Δημοκρατική Αριστερά λοιπόν με σημερινή της ανακοίνωση μας προτρέπει "να αγωνιστούμε για το τέλος της πυρηνικής εποχής". Όχι να κάνουμε την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας πιο ασφαλή. Ούτε καν να την κάνουμε "κοινωνικό αγαθό", όπως θα έλεγε το ΚΚΕ. Να αγωνιστούμε για το τέλος της. Φαντάζομαι πως αν υπήρχε η Δημοκρατική Αριστερά την εποχή που ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρισμός, θα ζητούσε το να καταργηθεί η χρήση του - γινόντουσαν πολλά ατυχήματα στην αρχή. Το ίδιο και για το σιδηρόδρομο, τη μηχανή εσωτερικής καύσης, τον λαμπτήρα. Ξέρω γω? Την εποχή του σιδήρου, ίσως. Αυτό έχουν να μας πούνε για όλα αυτά που έχουν γίνει στην Ιαπωνία το τελευταίο 48ωρο. Δεν σκέφτονται προφανώς πως η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν σε αυτή τη χώρα να έχει τέτοια τεχνολογική πρόοδο και υλικοτεχνική αυτάρκεια, που μετράει τους νεκρούς της σε εκατοντάδες και όχι σε εκατομμύρια. Που η ζωή έχει ήδη αρχίσει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αντί λοιπόν να αγωνιστούμε για να κάνουμε αυτήν την τεχνολογία ασφαλή, αντί να αγωνιστούμε για να μοιράζονται τα οφέλη από τη χρήση της σε όλο το κοινωνικό σύνολο για να έχουν περισσότεροι άνθρωποι φθηνή ενέργεια, να την καταργήσουμε. Συνεχίζοντας έτσι να καταστρέφουμε το περιβάλλον με ταχύτατους ρυθμούς παράγοντας με συμβατικό τρόπο την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέχρι μια αόριστη σήμερα χρονική στιγμή στο μέλλον που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται ο πλανήτης και θα συμφέρουν σε αντίθεση με σήμερα που είναι οικονομικά ασύμφορες.

Έτσι, εν μέσω φημών για ανασχηματισμούς και διασκέδαση που προσφέρουν τα κόμματα της Αριστεράς - εντάξει είμαι λίγο άδικος, το ΚΚΕ προσφέρει ψυχαγωγία, η ΔΗΜΑΡ απλώς έχει μια οπισθοδρομική θέση - η χωρά περιμένει να τις ανακοινωθούν οι ποινές από τους δήμιους και δικαστές της, στα τέλη αυτού του μήνα. Ένα "τυχαίο" γεγονός όμως που έχει να κάνει με τη μορφή του Γερμανικού εξωτερικού χρέους φαίνεται πως θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο ποια θα είναι η "λύση" που θα προταθεί για το Ελληνικό χρέος. Ένας από τους λόγους λοιπόν που η Γερμανία διστάζει να αποδεχθεί την έκδοση φθηνού ευρωομολόγου από το ταμείο σταθερότητας με συμμετοχή των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών είναι το γεγονός πως το εξωτερικό χρέος της είναι κατά 80% τραπεζικό και μόλις κατά 20% κρατικό. Και τυχόν έκδοση ευρωομολόγου - που ουσιαστικά θα αποτελεί μια ιδιάζουσα εγγύηση για το ελληνικό χρέος εκ μέρους των τραπεζών - θα ανεβάσει αυτόματα τα επιτόκια δανεισμού των γερμανικών τραπεζών μέχρι και 4%. Και αυτό σε μια χρονιά - το 2011 - που λήγουν γερμανικά ομόλογα αξίας όσο περίπου το 15% του Γερμανικού ΑΕΠ θα στρίμωχνε πολύ τις Γερμανικές Τράπεζες. Οι άλλες δύο όμως επιλογές - αποβολή της Ελλάδας από το Ευρώ ή νέο μεγάλο "μνημόνιο" με ταυτόχρονη 10ετή επιμήκυνση των όρων του περσινού - θα κλονίσουν η μεν πρώτη όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η δε δεύτερη την εμπιστοσύνη των αγορών στους μηχανισμούς στήριξης βάζοντας σε κίνδυνο το μηχανισμό σταθερότητας που υποτίθεται θα λειτουργήσει από το 2013 και μετά. Έτσι, η Άνγκελα Μέρκελ - που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι - πρέπει να ζυγίσει τα δύο ενδεχόμενα και τις συνέπειές τους. Αν βάλει πρώτα από όλα την πολιτική της επιβίωση στο εσωτερικό μέτωπο, δε θα επιτρέψει την έκδοση ευρωομολόγου και θα πάμε επισήμως πια για Μνημόνιο Νο. 2 με συμμετοχή του ΔΝΤ και πάλι. Αλλιώς θα πρέπει να πείσει τη Γερμανική κοινή γνώμη πως το αδυνάτισμα των Γερμανικών Τραπεζών θα έχει κάποια άλλα παράπλευρα οφέλη για τη Γερμανική Οικονομία. Πόσο εύκολο είναι να το επιτύχει αυτό? Υπάρχει τρίτη λύση? Κοντός ψαλμός, αλληλούια.

ΥΓ: Με την κατάντια των ελληνικών ΜΜΕ, η καλύτερη πηγή πληροφόρησης για το τί μας περιμένει, είναι το twitter account του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy

26 comments:

Γερο Μαθιος said...

Οποια "λυση" και να προκριθει δεν θ' αλλαξει κατι σημαντικο για τους Ελληνες. Το συνολικο χρεος δεν αποπληρωνεται, και ολα αυτα ειναι σταχτη στα ματια, ειτε για να πληρωθουν για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα οι τοκοι, ειτε για να προλαβουν καποιοι (οχι ολοι) ν' απαλλαγουν απο τα Ελληνικα ομολογα, ειτε για να ιδιωτικοποιηθουν οσο το δυνατον περισσοτεροι τομεις που ανηκουν στο δημοσιο.

Δεν εχω πολυ χρονο σημερα, ριξε μια ματια αν θελεις στο http://techiechan.com/?p=756 αλλα και σε ολο το site γενικοτερα.

Οσο για την γενικοτερη επικοινωνιακη στρατηγικη, φοβαμαι πως δεν ειναι για γελια, οσο παει κατα την γνωμη μου γινεται ολο και πιο εμφανες οτι εφαρμοζεται το δογμα του σοκ (http://rigasili.blogspot.com/2011/02/blog-post_16.html, το ντοκυμαντερ κραταει 65 λεπτα, αλλα αξιζει τον κοπο) αλλωστε μερικοι το δηλωνουν ξεκαθαρα και ανερυθριαστα..

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/630710/Article.aspx

trandism said...

Διαβάζω κι εγώ τον techiechan, έχει μερικές ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Και τη θεωρία του "δόγματος σοκ" έχω υπόψην μου - είναι και της μόδας. Δεν τους έχω ικανούς να ακολουθήσουν οποιαδήποτε επικοινωνιακή στρατηγική, νομίζω πως το δόγμα που ακολουθείται είναι το "βλέποντας και κάνοντας"

Το συνολικό χρέος φυσικά και δεν αποπληρώνεται, θεωρώ όμως πως υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τω διαφόρων "λύσεων". Έχω ήδη γράψει τασσόμενος υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της υιοθέτησης εθνικού νομίσματος με γενναία υποτίμησή του.

espectador said...

Αν βγούμε απο το ευρώ θα χρυσοπληρώνουμε το καθημερινό μας σούσι και το πετρέλαιο που χρειαζόμαστε θα το πληρώνουμε με...μαθήματα χασάπικου.

trandism said...

Το σούσι θα το κόψουμε και το πετρέλαιο θα το περιορίσουμε - όπως το περιορίζουμε και τώρα αφού για να αγοράσουμε τυρί πρέπει να μειώσουμε τα έξοδά μας από αλλού.

Δε θυμάμαι να είχαμε πάθει και τίποτα φοβερό πάντως όταν κάναμε υποτιμήσεις της δραχμής.

espectador said...

Σχετικα με την πυρηνική ενέργεια και την θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. να πω τα εξής: Αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη το θεμα της πυρηνικής ενέργειας επανατίθεται με σχετικά ορμητικό τρόπο. Απο τις προσπάθειες του Θαπατέρο, με δόλωμα χρήματα προς τους Δήμους να "ξεφορτωθεί" τα πυρηνικά απόβλημα, μεχρι την αναμειξη τους στην Γαλλία με οικοδομικά υλικα που ξεσήκωσε θύελλα, ή για τις επικείμενες εκλογές στην Βαδη-Βυτεμβέργη και το κορδόνι 60.000 ανθρώπων γύρω από τον εκεί πυρηνικό σταθμό και την απαίτηση για την καταργηση του, δεν αποτελούν όλα αυτα και την καλύτερη αντίδραση απέναντι σ αυτήν την ενεργειακή λύση που εχει στο παρελθόν 3 μεγάλα ατυχήματα (3 miles. Τσερνομπιλ και τωρα Ιαπωνια). Δεν διαφωνώ πολύ μαζί σου για την απαίτηση για ασφαλέστερη πυρηνική ενέργεια , αν και πόσο αυτό είναι εφικτό. Απλώς διαφωνώ με την εύκολη και όχι και τόσο εξυπνη αναγωγή για την αντιστοιχη αντιδραση της ΔΗΜ.ΑΡ στην εφαρμογή του ηλεκτρισμου ή την χρήση του ποδήλατου.
Πάντως είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που δυστυχώς δεν λύθηκε τα τελευταια 40 χρονια, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα απέναντι της.

trandism said...

Καταρχήν καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε πως τουλάχιστον για την ώρα η περίπτωση Fukushima δεν έχει καμία σχέση με το 3 Miles και το Chernobil. Έχουμε μια ελεγχόμενη κατάσταση και οι 2 μικρές εκρήξεις προήλθαν από αντίδραση υδρογόνου και έγιναν έξω από τον αντιδραστήρα. Δεν το παίζω ειδικός για να αποκλείσω πλήρως κάθε ενδεχόμενου σοβαρού ατυχήματος, πάντως μέχρι τώρα έτσι δείχνει το πράγμα.

Εγώ πάλι πιστεύω πως ο λόγος που η ΔΗΜΑΡ αλλά και πολλοί άνθρωποι τοποθετούνται κατά της πυρηνικής ενέργειας είναι μια υποσυνείδητη σύνδεση που γίνεται με τα πυρηνικά όπλα (που είναι σαν να συνδέουμε τον τροχό με το τεθωρακισμένο). Δεν αμφισβητώ τον αντίκτυπο που είχε το Τσέρνομπιλ, όμως η τεχνολογία αυτή έχει πολύ λίγα ατυχήματα σε σχέση με άλλες, όπως ο σιδηρόδρομος ή ο ηλεκτρισμός, για να είναι αυτός σοβαρός λόγος απόρριψής της.

Φυσικά και είναι εφικτό το να γίνει πιο ασφαλής η πυρηνική ενέργεια όπως έγιναν πιο ασφαλείς και τόσες άλλες τεχνολογίες. Από τη ΔΗΜΑΡ που δεν έχει πρόβλημα σε άλλα θέματα να ξεφύγει από τον κλασσικό αριστερό λόγο (π.χ. μεταναστευτικό - παρότι διαφώνησα έντονα μαζί της), θα περίμενα άλλη στάση.

Anonymous said...

Το πρόβλημα είναι ότι ακούγεται πολιτικός λόγος σε θέματα τεχνικά. Πέραν του ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει άποψη για τέτοια θέματα, όταν τα στελέχη του τον καιρό που έπρεπε να διαβάζουν διοργάνωναν εκδρομές στη Μύκονο και καταλήψεις στη σχολή τους.
Πριν 20 χρόνια στην Ιαπωνία το 50% της ενέργειας ήταν υδροηλεκτρική,και τώρα έπεσε στο 10%.Φυσικά κανένα από τα εκατοντάδες φράγματα τους δεν έπαθε τίποτε.
Να μην ξεχνούμε πάντα ότι ο οικολογικότερος τρόπος παραγωγής ενέργειας μετά τα ΗΥ παραμένει το καρβουνάκι.

trandism said...

Τα συγκεκριμένα στελέχη δε διοργάνωναν εκδρομές στη Μύκονο - τους μπερδεύετε με τη ΔΑΠ και τη ΠΑΣΠ. Άλλωστε το μοτό τους ήταν "πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα". Και το πολύ διάβασμα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων μάλλον κακό κάνει - τα περισσότερα είναι άθλια. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Τουλάχιστον η αριστερά κάτι μας λέει, ακόμα κι αν διαφωνούμε. Οι άλλοι δε μας λένε τίποτα. Είναι οι κύριοι-τίποτα.

Anonymous said...

Δεν περιμένω να ακούσω κάτι από αριστεροδεξιούς, φυλλάδες και κανάλια. Δεν θέλω να ξεχάσω και τα ελάχιστα που ξέρω ή που υποδεικνύει η κοινή λογική. Άλλωστε κι εσείς τα ίδια γράφετε.
Προτιμώ να τους αφήσω να μαλώνουν με τις θεωρίες τους και να εξαφανιστούν μήπως και δούμε καμιά άσπρη μέρα.

Anonymous said...

Άλλωστε κι εσείς τα ίδια γράφετε = ότι συμφωνούμε (για να μην παρεξηγηθώ)

Anonymous said...

"Καταρχήν καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε πως τουλάχιστον για την ώρα η περίπτωση Fukushima δεν έχει καμία σχέση με το 3 Miles και το Chernobil. Έχουμε μια ελεγχόμενη κατάσταση και οι 2 μικρές εκρήξεις προήλθαν από αντίδραση υδρογόνου και έγιναν έξω από τον αντιδραστήρα. Δεν το παίζω ειδικός για να αποκλείσω πλήρως κάθε ενδεχόμενου σοβαρού ατυχήματος, πάντως μέχρι τώρα έτσι δείχνει το πράγμα"

Δυστυχώς πάνε για μεγάλη γαργάρα τα παραπάνω γραφούμενα...

--
Abort, Retry, Fail?

trandism said...

Για να δούμε... Ελπίζω πως θα πάνε όλα καλά. Όχι για τη γαργάρα (σιγά χέστηκα).

Πάντως ακόμα και τώρα - που έχουν γίνει πολλά άσχημα μαζεμένα - απέχουμε πάρα πολύ από σενάριο τύπου Τσέρνομπιλ.

tk said...

Η πυρηνική ενέργεια θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της ανθρωπότητας. Αυτό συνεπάγεται προφανώς εκτεταμένη μελέτη τόσο για τους κινδύνους, όσο και για την ασφάλεια. Δυστυχώς ο ψυχρός πόλεμος άφησε την σφραγίδα του δίνοντάς μας το Τσέρνομπιλ. Το αν είναι καλή, κακή, χρήσιμη, επικίνδυνη, είναι πολύ μεγάλη κουβέντα, η οποία για μένα θα έπρεπε να είχε γίνει 50 με 60 χρόνια πριν. Τότε όμως οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν.

υγ. κοντέψαμε να το πάθουμε το εγκεφαλικό χθες ε???

trandism said...

Έπαιζα σκάκι και δεν το είδα το ματσάκι. Αλλά φαντάζομαι εσένα και τον espectador :)

espectador said...

Μπα δεν ανησύχησα καθόλου. Οι γάλλοι είχαν βάλει σημάδι τις επάνω κερκίδες κι αυτός ο Van der Sar τι θελει και σταματάει, δεν μπορώ να καταλάβω? :)

trandism said...

Λες να του υποσχέθηκαν κι αυτουνού θέση κηπουρού στο Lincolnshire όπως του Νικοπολίδη στο δήμο Κηφισιάς?

espectador said...

Μπα ο καημενος εχει νομιζω σοβαρο προβλημα υγειας η γυναικα του και μαλλον αυτο το ζητημα θα απορροφησει την μετεπειτα ζωη του.

tk said...

Πάντως παίκτες σαν τον Van Der Sar, τον Scholes, τον Giggs αλλά και άλλους της United και όχι μόνο, μας δείχνουν ποιοι είναι οι πραγματικοί επαγγελματίες και όχι κάτι δικοί μας που στα 30-31 είναι συνταξιούχοι.

Εγώ ανησύχησα λίγο δεν το κρύβω γιατί μας φοβάμαι με κάτι τέτοιες ομαδούλες. Αν παίζαμε με καμιά βαριά φανέλα δεν θα ανησυχούσα τόσο.

Για να δούμε τι θα μας φέρει η κλήρωση...

trandism said...

Με χαρά βλέπω απότομη βελτίωση της κατάστασης στα πυρηνικά εργοστάσια της Fukushima τις τελευταίες ώρες.

Μακάρι να σταθεροποιηθεί αυτό για να πέσει το βάρος στους ανθρώπους που ζουν στα καταφύγια και έχουν πολλά προβλήματα.

trandism said...

Στα δυτικά μέσα βέβαια σήμερα γράφονται τα χειρότερα. Γενικά υπάρχει μια φοβερή διαφοροποίηση των γιαπωνέζικων πηγών από τις υπόλοιπες.

Αφού πάντως έμειναν ακάλυπτοι οι ράβδοι έστω και για λίγο, μιλάμε πλέον για περίπτωση 3 Miles. Στο Τσέρνομπιλ εξερράγη όλος ο αντιδραστήρας στον αέρα και ελπίζω πως είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο.

trandism said...

Ο τρίτος αντιδραστήρας φαίνεται να έχει το σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Έχει κυρίως πλουτώνιο μέσα.

Εντωμεταξύ οι μετασεισμοί συνεχίζονται, 5.8 πριν λίγο.

espectador said...

Σε συζήτηση χθες στην Ε3 ειπώθηκε απο ειδικό ότι η διαφορα με το Τσερνομπιλ εγκειται α. στον ογκο της καρδιας (πολυκατοικια στο Τσ.-5χ5 στην Φουκουσιμα) β. Κλεισμένος απο γραφίτη στο Τσ. που πήρε φωτια και η εκρηξη εστειλε τα στερεα αποβλητα σε πολύ μεγαλο υψος , αρα και σε τεραστια διασπορα που επηρεάστηκε απο τις ατμοσφαιρικες συνθηκες, ενω εδω χαρακτηρισε την πιθανη εκρηξη σαν ενα πουφ, που θα επηρεασει εναν περιγυρο 100-150 χλμ.(σοβαρη εκταση βεβαια) που μπορεί να χαρακτηρισθει ομως ως κατι τοπικο. Παντως σημερα ριχνουν με ελικοπτερα θαλασσινο νερο και αυτο σαν καλη εξελιξη ακουγεται.

Anonymous said...

Ενδιαφέρον σχετικά με την κατάσταση στους αντιδραστήρες.

http://blogs.discovermagazine.com/cosmicvariance/2011/03/16/dont-lose-your-cool/

Όπως φαίνεται οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι με μεγάλη αβεβαιότητα, οπότε όλα θα κριθούν απ'το τελικό αποτέλεσμα.

trandism said...

Επισήμως τα εργοστάσια στη Fukushima έπεσαν στο επίπεδο 5 της κλίμακας επικινδυνότητας πριν λίγη ώρα (6 ήταν το 3 Miles, 7 το Τσέρνομπιλ). Φαίνεται πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά.

Στο http://fleep.com/earthquake/ έχει πολύ ενδιαφέροντα γραφήματα με μετρήσεις ραδιενέργειας που ανανεώνονται συνεχώς.

trandism said...
This comment has been removed by the author.
trandism said...

Διορθώνω. Level 5 ήταν και το 3 Miles.

Στο link εξηγούνται τα επίπεδα επικινδυνότητας με παραδείγματα