Μια νίκη ανάμεσα σε τόσες ήττες

Thursday, March 10, 2011


Μια κοινωνία που ηττάται διαρκώς σε όλα τα μέτωπα εδώ και αρκετούς μήνες από τους εξουσιαστές της, βομβαρδιζόμενη ταυτοχρόνως από ακροδεξιά παραληρήματα και υποτιθέμενους "μονόδρομους" μέσω των πλήρως κατευθυνόμενων ΜΜΕ είδε ξαφνικά ένα από τα πλέον καταπιεσμένα και μη προνομιούχα κομμάτια της να πετυχαίνει μία νίκη και να υποχρεώνει την κυβέρνηση - για πρώτη ίσως φορά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές - στο να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Ήταν μια νίκη-ανάσα για πολλούς από εμάς που παρατηρούμε αποσβολωμένοι τα τεκταινόμενα και ταυτόχρονα μια πειστική απάντηση στην διογκωμένη μοιρολατρία που έχει μολύνει πολιτικούς χώρους, συνδικάτα και κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ασκούμενη πολιτική.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη δεν έχουν και πολύ σημασία - υπάρχουν άλλωστε καταγεγραμμένες σε ανακοινώσεις και δημοσιεύματα - τόσο διότι ο συμβολισμός της νίκης είναι πολύ ισχυρότερος όσο και γιατί είμαι πεπεισμένος πως η συμφωνία δε θα τηρηθεί από την πλευρά του κράτους. Άλλωστε, αυτό το άθλιο υποκείμενο που έχουμε τη δυστυχία να ανεχόμαστε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών έσπευσε να καθησυχάσει τους βουλευτές του συγκυβερνώντος ΛΑ.Ο.Σ. προβαίνοντας σε μια δήλωση-μνημείο αναξιοπρέπειας - "..δεν προκρίνεται νομιμοποίηση, γιατί οι μετανάστες αύριο δεν θα έρθουν στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στην Ελληνική Αστυνομία για το καθεστώς ανοχής και όχι παραμονής, και ότι ουδείς πλην των αστυνομικών αρχών μπορεί να μιλήσει για το μέλλον τους." Καταλάβατε κύριοι υπήκοοι αυτού του εσμού που μας κυβερνά? Συμφωνεί σε κάτι ένα υπουργείο αλλά οι δυνάμεις ΠΡΟ.ΠΟ ("προστασίας" του πολίτη) δεν δεσμεύονται πως θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Έτσι ξεκάθαρα στα μούτρα μας!

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι - που ο λόγος και η τιμή τους δεν αξίζει δεκάρα τσακιστή - έχουν ήδη στα χέρια τους μια προειλημμένη απόφαση για το τί θα προκύψει μετά την 25η Μαρτίου σε σχέση με την οικονομική πορεία της χώρας. Επιμήκυνση των βασάνων μας με νέο δάνειο, νέο "μνημόνιο" και νέες περικοπές? Τοποθέτηση εγγυητριών δυνάμεων για το δημόσιο χρέος της χώρας με έκδοση φθηνού ευρωπαϊκού ομολόγου? Έξοδος από το ευρώ και υιοθέτηση υποτιμημένου εθνικού νομίσματος? Με ταυτόχρονη προκήρυξη εκλογών? Με το δεδομένο πως ο δημόσιος πολιτικός λόγος τους δεν αξίζει δεκάρα τσακιστή πια και πως η ανικανότητά τους είναι τόσο προφανής που θα μείνει στην ιστορία, ένα είναι το σίγουρο. Η κατηφόρα δεν έχει σταματημό και θα γίνει πιο απότομη. Μόνη ικανή δύναμη να τους σταματήσει είναι οι κοινωνικοί αγώνες του αύριο. Με υποκείμενα ανθρώπους αποφασισμένους να ρισκάρουν και να παλέψουν μέχρι το τέλος. Και σε αυτό το τελευταίο, οι 300 μετανάστες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δείχνουν το δρόμο.

14 comments:

Anonymous said...

"να πετυχαίνει μία νίκη και να υποχρεώνει την κυβέρνηση...στο να κάνει κάποιες υποχωρήσεις"

"όσο και γιατί είμαι πεπεισμένος πως η συμφωνία δε θα τηρηθεί από την πλευρά του κράτους"

Συγγνώμη αλλά αν δε τηρηθεί η συμφωνία (που και εγώ αυτό πιστεύω) τότε για τι νίκη μιλάμε; Απλά το κράτος θα έχει αποφασίσει πλέον να κοροϊδεύει τους πολίτες του σε ένα ακόμα πιο in your face επίπεδο.

Επίσης για να μη χρειαστούμε μετά το apergies.gr και ένα apergiespeinas.gr αναμένω στον επόμενο που θα κάνει οτι πεινοαπεργεί να βρίσκεται σούμπιντος στη χώρα του. Να μη σου πω στη Λιβύη όλοι, τώρα που δε θα πολυφυλάν τα σύνορα.

trandism said...

Όποιον "πεινοαπεργεί" (sic) σούμπιντο στη χώρα του. Και όποιον απλώς απεργεί σούμπιντο που? Κάπου φαντάζομαι θα έχετε σκεφτεί και για αυτόν. Και έτσι όλα θα είναι μέλι-γαλά μετά. Και δε θα υπάρχουν και αυτά τα ντροπιαστικά domain που μολύνουν το ελληνικό internet.

Θα είστε ευχαριστημένος τότε?

Γερο Μαθιος said...

Δεν εχω παρακολουθησει το θεμα εξαντλητικα, κι ετσι εκφραζω την γνωμη μου μ' επιφυλαξη.

Η τελικη συμφωνια ειναι φαινομενικα μια νικη των 300, και θεωρω πολυ πιθανο να πηραν πραγματι διαβεβαιωσεις για το οτι οι ιδιοι δεν θα εχουν προβληματα. Νομιζω οτι επεισαν αλλωστε τους κυβερνωντες για την αποφασιστικοτητα τους. Αλλα νικη του κινηματος; (ποιου κινηματος;)

Για αλλη μια φορα η αποφαση παραπεμπει στο μελλον (και δυστυχως οι λεπτομερειες εχουν σημασια), μιλαει για ανοχη (ακου ανοχη, οπως εγω ανεχομαι την αραχνουλα που εχει καταλαβει την πανω δεξια γωνια του καθιστικου μου), και η καθε περιπτωση μεταναστη που θα πηγαινει για νομιμοποιηση θα κρινεται ατομικα (και οποιος ειχε προβληματα με την εχθρικη, απεναντι στην ατομικη του περιπτωση, Ελληνικη γραφειοκρατια, ξερει καλα για ποιο πραγμα μιλαω) και ειναι πολυ ευκολο να βρεθει καποια ελλειψη στα χαρτια του. Που θα βρει καποιος μεταναστης ενοικιαστηριο συμβολαιο και λογαριασμους ΔΕΚΟ στο ονομα του (ακου ΔΕΚΟ..);

Αυτο που με θυμωνει πολυ λοιπον, ειναι οτι προβαλεται σαν νικη η επιτυχημενη διευθετηση (μενει βεβαια να αποδειχτει επιτυχημενη) του θεματος μιας ομαδας ανθρωπων που ειχαν ολο το ηθικο δικαιο στα αιτηματα τους, αλλα και αρκετη πειρα απο τα χρονια ζωης τους στην Ελλαδα, για να καταλαβουν οτι το καλυτερο που θα επαιρναν, ηταν μια συμφωνια στο μιλητο.

Δυστυχως μου φαινεται πως δεν ειναι μονο οι κυβερνωντες που ενδιαφερονται πρωτιστα για το επικοινωνιακο παιχνιδι..

Πως το ελεγαν εκεινο το πεντε μερες τρως αγγουρι και το Σαββατο πρωτη μουρη;

Η παθογενεια της Νεοελληνικης κοινωνιας σ' ολο της το μεγαλειο.

Και τωρα θα βγουν οι επαγγελματιες δημοσιολογοι και των δυο πλευρων, οι μεν να κινδυνολογουν, και οι δε να επιχαιρονται γιατι αποδειχτηκε οτι ακομα και σ' αυτο το χαλι μπορει καποιος να πετυχει μια συμφωνια κατω απο το τραπεζι, ενω η επισημη ανακοινωση ειναι τοσο ασαφης ωστε να επιτρεπει στον καθενα να λεει οτι θελει χωρις κινδυνο να διαψευστει πειστικα.

Οσο παει, ολο και περισσοτερο πιστευω οτι δεν εχω φυγει αρκετα μακρυα..

Γερο Μαθιος said...

και μια ιστορικη παραβολη:

http://mavrosgatos.blogspot.com/2011/02/blog-post_28.html

espectador said...

Νομίζω ότι οι άνθρωποι είχαν φθάσει στο έσχατο σημείο αντοχής τους και τους δόθηκε μια "ευκαιρία" απεγκλωβισμού προσχηματικά αισιόδοξη. Δίνει την εντ΄πυωση της δικαίωσης και όταν θα ξεχαστεί όλη η ιστορία και θα φύγει από τα πρωτοσέλιδα, τότε θα μετρήσουν τα αποτελέσματα, τα οποία φοβάμαι ότι ειναι πενιχρά.

trandism said...

@Γερο-Μαθιός && Espectador

Είπα εγώ "νίκη του κινήματος"?? (Ξανακοιτάει με τρόμο την ανάρτηση, Phewwwws). Από μένα δύσκολα θα ακούσει/διαβάσει κανείς αναφορές "στο κίνημα", η συνήθης αντίδρασή μου δε στο άκουσμα του όρου είναι όμοια με του Γερο-Μαθιού (ποιο κίνημα?). Νίκη κάποιων. Οποιωνδήποτε. Ήταν η πρώτη μετά από καιρό.

Εάν ισχύσουν κάποια από τα ανακοινωθέντα ως συμφωνηθέντα (π.χ. η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 200 σε 120 - το οποίο είναι για όλους τους μετανάστες και όχι μόνο για τους 300) τότε θα μιλάμε για την πρώτη παραχώρηση αυτής της κυβέρνησης από τότε που ανέλαβε σε οποιοδήποτε κοινωνικό αίτημα. Ο συμβολισμός αυτού του γεγονότος είναι πολύ σημαντικός κατά τη γνώμη μου. Επίσης διαφωνώ με το τους δόθηκε μια "ευκαιρία" απεγκλωβισμού . Αυτοί που έφτασαν σε απόγνωση δεν ήταν οι 300, αλλά οι κυβερνώντες, οι οποίοι δε φοβήθηκαν φυσικά μια εξέγερση των μουσουλμάνων για την οποία κινδυνολογούσαν διάφορα φασιστοειδή, αλλά την τουριστική δυσφήμιση της χώρας που γινόταν από τους αλληλέγγυους στο εξωτερικό και που σήμερα 11 Μάρτη θα έφτανε στην κορύφωσή της με ταυτόχρονες ακτιβιστικές ενέργειες σε πρωτεύουσες κρατών της Ευρώπης.

ΥΓ: Πολύ καλή η παραβολή του Γερό-Μαθιού

Γερο Μαθιος said...

@ trandism

Oχι βεβαια, το σχολιο για την "νικη του κινηματος" δεν απευθυνοταν σε οσα εγραψες εσυ, αλλα στην περιρρεουσα ατμοσφαιρα στον χωρο, αφου οταν διαβασα την αναρτηση σου σκεφτηκα: Τετοια αισιοδοξια, εχω κι εγω..

Απλα οταν διαφωνω καθετα με καποιον, συνηθως δεν λεω τιποτα, και σε σενα βρηκα ευκαιρια να βγαλω τ' απωθημενα μου..

Θα επιμεινω ωστοσο οτι δεν θεωρω καθολου ελπιδοφορα την δημοσια αδιαφανεια της συμφωνιας/συμβιβασμου που επιτευχθηκε. Καλο ειναι αυτο με τα ενσημα, αλλα οχι αρκετο.

Και μου φαινεται πολυ δυσκολο να πιστεψω πως σταματησαν οι 300 τον αγωνα τους, εχοντας στα χερια τους, μονο τοσο γενικολογες υποσχεσεις σαν αυτες που ακουσαμε..

Να μην παρεξηγηθω, αν μεσα στην συμφωνια ειναι οι οροι να μεινουν μυστικοι, πολυ καλα εκαναν και το δεχτηκαν, δεν ειναι υποχρεωμενοι να πεθανουν για να μας σωσουν, και γω το ιδιο θα εκανα.

Η παραβολη δεν ειναι δικη μου, αλλα ενος συντοπιτη συμποδηλατη.

trandism said...

Οι όροι δεν έχουν ανακοινωθεί επειδή ο Ραγκούσης - θα πρέπει να πλένω τα χέρια κάθε φορά που γράφω το όνομά του - δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τους κορόιδεψε και ότι αυτά για οποία δεσμεύτηκε στην συνάντηση δεν ισχύουν. Είναι μάλλον και λίγο υπερήφανος που κατάφερε να ξεγελάσει ανθρώπους που έχουν να φάνε 45 ημέρες.

espectador said...

Πάντως τα 120 ένσημα και τα 8 χρόνια είχαν ανακοινωθεί πριν από μερες. Συμφωνώ βέβαια οτι ειναι διαφορετικό να ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη-εστω και ρυπαρα-σε διαπραγματεύσεις. Εγω το βλεπω πάντως σαν ευκαιρία απεγκλωβισμου-τα οφελη που προέκυψαν για όλους, είναι όντως αποτέλεσμα αυτής της πρόσπαθειας. Και νομιζω ότι επραξαν πολύ καλα και κρυίως με ψηλα το κεφάλι.

trandism said...

Ένα υπέροχο κείμενο για το μεταναστευτικό

Anonymous said...

@trandism
"Όποιον "πεινοαπεργεί" (sic) σούμπιντο στη χώρα του. Και όποιον απλώς απεργεί σούμπιντο που?"

Είπαμε στη Λιβύη, τώρα που θα έχει αφύλακτα σύνορα.

Επίσης νομίζω παρεξήγησες ότι συμφωνώ με το "σούμπιντοι όσοι πεινοαπεργούν". Δε συμφωνώ καθόλου, μια δυσοίωνη πρόβλεψη κάνω.

Τέλος να παρατηρήσω κι εγώ ότι είδα τι ακριβώς κέρδισαν οι 300 και δυστυχώς δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ακριβώς πανηγύρισαν. Αυτά τους τα είχαν προτείνει και πριν μέρες και τα είχαν απορρίψει...

R Tape loading error
(λέω να 'υπογράφω' πλέον)

trandism said...

Όντως σε παρεξήγησα, sorry.

Γερο Μαθιος said...

Δεν ξερω αν το "Ημερολογιο καταστρωματος" που το ανηρτησε, παρακολουθουσε την συζητηση εδω, αλλα ειναι καταπληκτικο:

http://www.youtube.com/watch?v=XXWZ3uAEKsw

trandism said...

@Γερο-Μαθιός

Respect!