Το mail inbox μου είναι ένα άγριο μέρος. Εκτός από τα δεκάδες μηνύματα από λίστες, τα newsletters, τις ανακοινώσεις για νέες εκδόσεις βιβλίων, τα σκακιστικά, τα σχόλια από τα blogs και τα επαγγελματικά e-mail που απαιτούν απαντήσεις, έχω την "τύχη" να μου προωθούνται αυτόματα και μηνύματα που στέλνονται σε 3-4 εταιρικά e-mail accounts της μορφής info@company. Έτσι λοιπόν δεν έχω τρόπο να αποφύγω δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας που στέλνονται μαζικά για να διαφωτίσουν τα αφελή πλήθη. Η ταχύτητα με την οποία τα σβήνω είναι εντυπωσιακή. Γκολ εσείς, σέντρα εμείς. Μια που θέλοντας και μη είμαι σκλάβος του e-mail μου, ενίοτε ρίχνω και μια ματιά σε αυτά τα μηνύματα πριν τα στείλω στον κάδο. Έχω μάθει λοιπόν κι εγώ πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μασόνος, πράκτορας των Εβραίων, έμμισθος υπάλληλος του Τζορτζ Σόρος και πως του έχουν υποσχεθεί τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, κάποια υψηλή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα καινούριο κανό, την αιώνια ζωή. Ενώ αφού μας αφήσει στα ερείπια που ο ίδιος θα προκαλέσει, θα μπουκάρουν οι Τούρκοι, θα μας πάρουν οι Σκοπιανοί τη Μακεδονία για να έχουν δύο Μακεδονίες, οι Τσάμηδες τα Γιάννινα, οι Πακιστανοί θα απαγορεύσουν το χοιρινό σουβλάκι, ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα και άλλα τέτοια απίθανα.
Η αλήθεια είναι όμως πως δεν είναι και πολύ εύκολο να εξηγήσει κανείς τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, τον μόνον τομέα με τον οποίον ασχολείται, αν εξαιρέσουμε τις ομάδες Δέλτα, Δίας και το κακό συναπάντημα, που προσφέρουν εργασία σε δεκάδες ταλαντούχους νέους της χώρας. Ας μη σταθούμε στο πώς μας οδήγησε στο μνημόνιο και βασικά στο γιατί δε δανείστηκε λεφτά από την ελεύθερη αγορά "όταν μπορούσε", δηλαδή όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Αυτό εξηγείται στα πλαίσια της γνωστής τακτικής του να αποδείξουμε πως οι προηγούμενοι τα κάναν σκατά - μια τακτική που προσφέρει στην εκάστοτε καινούρια κυβέρνηση κάποια περίοδο χάριτος. Από ένα σημείο και μετά όμως - και με δεδομένο το μνημόνιο - οι επιλογές της είναι τόσο παράλογες που χρειάζονται μια καλή θεωρία συνωμοσίας για να εξηγηθούν. Η δική μου "θεωρία συνωμοσίας" λέει πως είναι άσχετοι. Αυτό σε συνδυασμό με μια εμετική αλαζονεία που επιδεικνύουν τα κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ - που μήνες τώρα απλά μεταφέρουν την όποια κυβερνητική προπαγάνδα χωρίς ίχνος κριτικής - έχει οδηγήσει στο κωμικό φαινόμενο να μας παρουσιάζεται κάθε καινούρια αλχημεία του οικονομικού επιτελείου ως μονόδρομος, ενώ ανατρέχοντας στα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές του πρόσφατου παρελθόντος να βρίσκει κανείς τις ίδιες αποφάσεις να λοιδορούνται και τις όποιες φήμες για πραγματοποίησή τους να διαψεύδονται. "Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός" και ο κόσμος ξεχνάει εύκολα, όμως τις τελευταίες ημέρες η χρονική περίοδος μεταξύ της διάψευσης και της πραγματοποίησης, της θέσης και της αντίθεσης, έχει μικρύνει τόσο πολύ που έχει αρχίσει να δυσφορεί ακόμα και αυτή η παρεούλα του κεντρικού δελτίου του MEGA. Ή οι δύο που μας περνάνε την "Πρωινή Γραμμή" στο ΣΚΑΙ. Προχθές το παραδέχτηκαν κιόλας. Ξυπνάμε τα χαράματα είπαν με αγωνία να δούμε αν ανακοινώθηκε κάτι μέσα στη νύχτα για να ξέρουμε τί θα πούμε στο κόσμο. Έτσι λοιπόν, εδώ και αρκετό καιρό, περιμένω την ημέρα που θα πει ο Πρετεντέρης πως η "χρεωκοπία" είναι μονόδρομος.
Αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και καιρό - πριν από το προηγούμενο καλοκαίρι. Το να αναβάλλεται καθ αυτόν τον τρόπο παραπέμπει σε ένα ασθενή που επειδή δεν έχει λεφτά να κάνει επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, του αφαιρούν ένα νεφρό και το πουλάνε σαν ανταλλακτικά. Γιατί αυτό που εκείνοι ονομάζουν "χρεωκοπία", δαιμονοποιώντας το συστηματικά όλους αυτούς τους μήνες, μοιάζει με αφαίρεση αμυγδαλών μπροστά σε αυτά που μας συμβαίνουν και κυρίως μπροστά σε αυτά που θα μας συμβούν από δω και πέρα αν συνεχίσουμε να είμαστε παγιδευμένοι στο Ευρώ, αν συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που δεν πρέπει να "χρεοκοπήσουν" για να μη δυσφημιστεί το εγχείρημα του κοινού νομίσματος και της ελεύθερης ζώνης εμπορίου αγαθών - και ανθρώπων - που είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από αυτό.
Τι σημαίνει "χρεωκοπία"?
Το 1983 η δραχμή υποτιμήθηκε κατά 15%. Δύο χρόνια αργότερα έγινε νέα υποτίμησή της κατά 15.5%, ενώ στις 14 Μαρτίου του 1998 επί Σημίτη υποτιμήθηκε κατά 12.3% έναντι του ECU, του νομισματικού "προγόνου" του Ευρώ. Η απώλεια αυτού του όπλου από τη φαρέτρα της οικονομικής πολιτικής της χώρας είναι πολύ σημαντική καθώς με το σκληρό νόμισμα και την παραγωγικότητα τόσο χαμηλή όσο σήμερα, η χώρα δε μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και δε μπορεί να εξάγει προϊόντα. Η λεγόμενη "χρεωκοπία" λοιπόν προϋποθέτει έξοδο της χώρας από το Ευρώ και υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, ας το ονομάσουμε "δραχμή" για την οικονομία της συζήτησης, με άμεση γενναία υποτίμησή του, μέχρι και 50%. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, όμως θα έκανε τα εγχώρια πιο προσιτά και ανταγωνιστικά. Αυτό μπορεί να τρομάζει τη γενιά του iPhone, όμως στη σημερινή οικονομική κατάσταση των πολιτών το να στοιχίζει ένα laptop όσο 20 κιλά λάδι και ένας φορτιστής όσο 2 κιλά τυρί είναι παράλογο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει άρνηση πληρωμής του δημόσιου χρέους στη μορφή που είναι διαρθρωμένο σήμερα και επαναδιαπραγμάτευσή του, κάτι που έχει προηγούμενο σε δεκάδες χώρες. Άλλωστε το δημόσιο χρέος δε θα πληρωθεί ποτέ ολόκληρο. Έχει ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα περιβόητα 50 δις που υποτίθεται πως θα αντληθούν από την "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας (τα 80 ακίνητα του Πάγκαλου τα έχουν υπολογίσει?) δεν είναι παρά οι τόκοι της ερχόμενης 5ετίας. Το βασικό επιχείρημα όμως υπέρ αυτής της διαδικασίας είναι το ότι αυτά που προβλέπει το μνημόνιο είναι αστεία. Και θα οδηγήσουν σε μια χρεωκοπία ούτως ή άλλως στο μεσοπρόθεσμο μέλλον έχοντας στο ενδιάμεσο καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Τα νούμερα του μνημονίου
Μία από τις πιο θεαματικές ντρίμπλες του επικοινωνιακού μηχανισμού ΠΑΣΟΚ-MEGA ήταν η μετατόπιση της προσοχής από το έλλειμμα στο χρέος. Ενώ δηλαδή μας έλεγαν πως το έλλειμμα του 2009 ήταν ο λόγος για τη δυσπιστία των αγορών και άρα το μνημόνιο και πως η μείωσή του είναι ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής τους, τώρα ξαφνικά κανείς τους δε μιλάει γι αυτό. Ο λόγος απλός. Αυτό που μας έχει πει με στόμφο τόσες φορές ο Υπουργός Οικονομικών, πως θα καταφέρουν να μειώσουν το έλλειμμα 8 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες και πως δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο αυτό, δεν ισχύει πια. Μη νοιώθετε λοιπόν υπερήφανοι για μια παγκόσμια πρωτιά στη νοικοκυροσύνη (μα τί άλλο θα ακούσουμε!) καθώς παρότι έκαναν ότι μπορούσαν για να φουσκώσουν το έλλειμμα του 2009 φτάνοντάς το με λογιστικές αλχημείες στο 15.4%, το έλλειμμα του 2010 τρέχει στο 9.8% αυτή τη στιγμή και ποιος ξέρει που θα σταματήσει. Παρά το κόψιμο δώρων και επιδομάτων, παρά την αύξηση των ΦΠΑ, παρά την ιδιότυπη παύση πληρωμών του δημοσίου που έχει επηρεάσει πολύ άσχημα ένα τεράστιο κομμάτι του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα. Παρά τις ΠΑΣΟΚιές στους υπολογισμούς.
Η προσφάτως ανακοινωθείσα ανεργία για το μήνα Νοέμβριο του 2010 έφτασε το 13.9% με την πραγματική ανεργία να έχει ξεπεράσει το 20%, εφόσον προσμετρώνται μόνο όσοι δηλώνουν άνεργοι στον ΟΑΕΔ. Με τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στο 5.2%, η κατανάλωση παρουσιάζει μείωση 12.1%, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6.6%(!) το τρίτο τρίμηνο του 2010 ενώ σε ετήσια βάση αγγίζει το 4%. Ενώ το επιτόκιο 10ετούς ομολόγου έχει σκαρφαλώσει στο 11.58% και τα spreads στις 833 μονάδες. Όλα αυτά χωρίς να κλείσει χρόνος από την υπογραφή του μνημονίου. Μια προβολή των στοιχείων αυτών στην τριετία του μνημονίου πόσο μάλλον στην πιθανολογούμενη επιμήκυνσή του δεν μπορεί παρά να τρομάζει. Χρεωκοπία=Σωτηρία λοιπόν (και περιμένουμε να το πει κι ο Πρετεντέρης)!
8 comments:
Συμφωνώ ότι η έξοδος είναι μία λύση - ίσως και η καλύτερη. Μην την αγιοποιούμε όμως. Μου αρέσει η ανάλυση του http://techiechan.com/?p=273
Ειδικά το κομμάτι που εξηγεί πως ότι είναι δυνατό να εξαχθεί θα εξαχθεί και άρα εδώ θα είναι επίσης ακριβό (πχ το γάλα, το λάδι κλπ). Το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και με (το καλό) ανθρώπινο δυναμικό: αντί ο (καλός) γιατρός / μηχανικός / κλπ να δουλεύει εδώ για 500.000.000 δρχ / μήνα με τις οποίες δεν αγοράζει τίποτα, θα πάει όπου μπορεί και θα φέρνει ευρώ.
Θα υποστηρίξω τώρα τις αποφάσεις της κυβέρνησης με 2 τρόπους. Να διευκρινίσω ότι τα ίδια θα ίσχυαν όποιον κι αν είχαμε κυβέρνηση.
α) αν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χρεωκοπία από πέρυσι το Φεβρουάριο, όλοι οι Ευρωπαίοι θα έπεφταν πάνω στην κυβέρνηση ότι έκανε σούπερ μαλακία και ότι θα μας βοηθούσαν να το ξεπεράσουμε με μερικές απλές αλλαγές κλπ κλπ. Και ο κόσμος θα τους πίστευε γιατί δε θα είχε δει ποτέ τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα.
β) το να πας κόντρα σε όλους τους δανειστές / εταίρους, να γαμήσεις το ευρώ και ίσως την ΕΕ μένοντας φυσικά στην ιστορία ήταν κάτι που ήθελε απίθανα cojones. Εγώ δε θα άντεχα να το κάνω πάντως και προφανώς το ίδιο ισχύει για την ΓΑΠοπαρέα. Ενώ αν φτάσουμε σιγά σιγά στην απόφαση (και αποπληρώσουμε και ότι μπορούμε) θα είναι απλά το φυσικό κι επόμενο...
Καταρχάς πολλά ευχαριστώ για το techiechan.com το οποίο ανακαλύπτω από σας και το οποίο απαιτεί πολύ μελέτη. Αυτό που λέτε για τις εξαγωγές ισχύει σε ένα βαθμό, αλλά όχι για όλα τα προϊόντα. Τα βασικά τρόφιμα - κάποια από τα βασικά τρόφιμα τουλάχιστον - θα είναι προσιτά. Πολύ φοβάμαι πως έτσι όπως πάμε τώρα, θα δούμε τρομακτικά πράγματα σε σχέση με τα τρόφιμα. Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό, τουλάχιστον θα έχουμε κάποια εμβάσματα από το εξωτερικό με αυτό τον τρόπο. Ενώ τώρα αυτό το καλό ανθρώπινο δυναμικό τί κάνει? Απολύτως τίποτα. Γιατί όπως λένε και οι Άγγλοι, αν ανακατέψεις 10 βάζα σκατά με 2 βάζα μαρμελάδα, θα πάρεις 12 βάζα σκατά.
Κατά τα άλλα συμφωνώ. Αυτό το σιγά-σιγά μου το έχουν εξηγήσει και με άλλο παράδειγμα που είναι λίγο σόκιν για τα το γράψω εδώ. Όσο για τα cojones, είναι αλήθεια πως είναι είδος σε ανεπάρκεια.
Άλλά γαμώτο, αν είναι έτσι τα πράγματα, γίνεται τουλάχιστον να αλλάξει το ύφος? Πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε αυτούς τους ανεπαρκείς ανθρώπους που κάνουν απλά ό,τι τους λένε να εκφράζονται έτσι όπως εκφράζονται? Να αποτελούν βόμβα κατά της δημόσιας αισθητικής?
Γίνεται να μην εκτοξεύονται τούβλα όπως το πρόσφατο πως "το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα επιφέρει άυξηση 10% στο ΑΕΠ"?!? Και κανείς να μην αντιδράει από τους παριστάμενους στα πάνελ?
Να ευχαριστησω κι εγω τον ανωνυμο για το link στο techieplan (εφαγα 4-5 ωρες εκει, και στα links που βρηκα, κι εχω δρομο ακομα) αλλα και να επισημανω πως τα συμπερασματα που βγαζει ο ανωνυμος απεχουν παρασαγγας απο αυτα του link, καθως βασικο κινητρο της Ελληνικης κυβερνησης για τις αποφασεις της οσον αφορα το χρεος, το τελευταιο θεωρει πως ειναι να δοθει ο χρονος, για την κατα το δυνατον απεμπλοκη των ξενων τραπεζων απο το Ελληνικο χρεος που εχουν στα χερια τους.
Μια πρόχειρη απάντηση που μπορεί να δόσει κανείς σ αυτήν την πρόταση (αν δεν συμπεριλαμβάνει την εξοδο απο την ΕΕ και το υερώ), είναι ότι μπορεί να είναι μια λύση που θα έχει την μορφή της επαναδιαπραγματευσης του χρέους υπο την απειλη (ας το πούμε ετσι) της παύσης πληρωμων. Αν θεωρήσουμε (και έτσι είναι) οτι ολα αυτα΄τα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού (97%) χρησιμοποιείται για την πληρωμή του δημόσιου χρέους και με δεδομένο αυτό δεν κινδυνεύουν οι δημόσιες εσωτερικές πληρωμές (μισθοί, συντάξεις), ίσως ηταν μια λύση που απαραίτητα όμως συμπεριλαμβάνει τους δανειστές. Και εκεί το πρόβλημα μετατρέπεται σε πολιτικό και φυσικά πηγαινουμε στην αναζήτηση cojones που λέτες και σεις.
Η "πρόταση" συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως έξοδο από το Ευρώ και υιοθέτηση εθνικού νομίσματος. Χωρίς αυτό δε γίνεται τίποτα και είναι σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου ακόμα και από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους με μερική άρνησή του.
Έξοδο από την Ε.Ε. δεν συμπεριλαμβάνει αν και δε βλέπω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή να ενώνει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκτός από το κοινό τους νόμισμα, αφού η ελεύθερη διακίνηση πολιτών θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί και με διμερή συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και οποιουδήποτε τρίτου κράτους ή με επιμέρους συμφωνίες μεταξύ κρατών.
Το σημαντικό αυτή τη στιγμή δεν είναι να ελεγχθεί το χρέος ούτε να μειωθεί το έλλειμμα. Η μονομανία των μετεχόντων στο δημόσιο διάλογο να αναφέρονται σε αυτούς τους δύο δείκτες και μόνο είναι εγκληματική. Αν δεν απεμπλακούμε από το σκληρό νόμισμα θα δούμε σε λίγο να ανταλλάσσονται αυτοκίνητα με τρόφιμα.
Δε διαφωνώ στα συμπεράσματα του techie. Όταν στο αρχικό μου comment έγραψα "Θα υποστηρίξω τώρα τις αποφάσεις της κυβέρνησης" δεν εννοούσα ότι επικροτώ τις αποφάσεις τους. Απλά ότι καταλαβαίνω το φόβο και την πίεση που αισθάνθηκαν και έσκυψαν το κεφάλι.
Παραδέχομαι επίσης ότι και εγώ το ίδιο θα έκανα...
Φαντάζομαι ότι στις ιδιωτικές συναντήσεις που έγιναν όταν αποφασίστηκε το μνημόνιο τα πράγματα θα ήταν ζόρικα. Δεν είναι απλό 2-3 ηγέτες μεγάλων χωρών να σε απειλούν ότι έτσι και τους φας τόσα δις θα σε γαμήσουν και σένα και τους πολίτες σου, ότι θα σε δυσφημούν τουριστικά για πάντα, ότι θα σε αφήσουν ακάλυπτο στην Τουρκία, ότι δε θα ξαναβγείς στις αγορές ποτέ και την ίδια στιγμή εσύ να μην έχεις λεφτά για να πληρώσεις συντάξεις και μισθούς του επόμενου μήνα.
@ Anonymous,σε σχεση με την τελευταια παραγραφο
Σιγουρα ετσι ειναι, ειδικα αν συζητας με τ' αφεντικα σου, κι εχεις συνειδητοποιησει οτι αυτα ειναι τα μονα που θα σε κρατησουν στην θεση σου. Εξ αλλου αν ειναι να ... και σενα και τους πολιτες που σε εξελεξαν, καλυτερα να το κανουν μονο στους δευτερους. Το αν το σχεδιο προϋπηρχε των εκλογων, ειναι αυτη την στιγμη δευτερευον.
@ trandism
Αν και εχω καποιες επιμερους διαφωνιες με τον techiechan, θα συμφωνησω μαζι του (κατι που προκυπτει γενικοτερα απο το site του, οχι μονο απο την αναρτηση που ανεφερε ο ανωνυμος) πως δεν φαινεται καποια ακτινα φωτος στην κατασταση. Βασικος λογος ειναι πως δεν υπαρχει το πολιτικο δυναμικο, τοσο στην πολιτικη ηγεσια οσο και στην κοινωνια για να γινουν οι απαραιτητες κινησεις, μηπως και ξεκουνηθουμε απο εκει που βρισκομαστε. Προσωπικη μου γνωμη ειναι πως καμια τεχνοκρατικη λυση δεν θα ειναι αποτελεσματικη χωρις αλλαγη νοοτροπιας (για τους πανω δεν ελπιζω, και για τους κατω δεν το πιστευω, μακαρι να βγω ψευτης), κι ετσι το σχεδιο καταστροφης του κοινωνικου ιστου της χωρας (και δεν νομιζω πως αυτο ειναι θεωρια συνομωσιας) θα προχωρησει κανονικα.
Εξ αλλου υπαρχει και το υψιστο θεμα της σφαγης του Παναθηναϊκου απο την διαιτησια, στο ματς του Καραϊσκακη..
Χθες είχαμε και την έμμεση παραδοχή του γεγονότος πως ο ΓΑΠ συζητούσε από τον Δεκέμβριο του 2009 ακόμη με το ΔΝΤ. Όταν τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά.
Θα συμφωνήσω και γω πως δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για να καλυτερεύσουν τα πράγματα. Τελικά μάλλον θα δούμε φοβερά πράγματα τα επόμενα δέκα χρόνια γύρω μας.
To "ποδόσφαιρο" του Σαββάτου μου πρόσφερε στιγμές γέλιου. Αν είσαι αποστασιοποιημένος μπορείς να το δεις σαν μια καλή επιθεώρηση.
Post a Comment