Αντιστοίχως, οι μόνοι άνθρωποι πάνω στη γη που δηλώνουν δημοσίως πως δε θα γίνει αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι οι κύριοι Παπακωνσταντίνου και Πεταλωτής. Τη στιγμή που δεν έχει μείνει πια κανένας διεθνής αναλυτής που να μην το προβλέπει και κανένας διεθνής πολιτικός παράγοντας που δημοσίως να το διαψεύδει. Σε μια ακόμα αντιστροφή της πραγματικότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - κάνουν ειδικά μαθήματα για να είναι αντιπαθητικοί οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι? - άρχισε να μας λέει για κάτι e-mail στελεχών της citigroup που διασπείρουν ψευδής ειδήσεις και που έχουν λέει οδηγήσει τα spreads στα ουράνια. Και επειδή τα ελληνικά ΜΜΕ είναι όπως είναι, αυτό διαδόθηκε - γράφτηκε και σχολιάστηκε - παντού. Πραγματικά έχω αρχίσει να αναπολώ την επικοινωνιακή πολιτική παλαιάς κοπής - με τις κορδέλες, τις μακέτες και τους υπουργούς να πηγαίνουν για Πάσχα στα στρατόπεδα και για Χριστούγεννα στα ΚΑΠΗ. Αλλά αυτοί βέβαια δεν έχουν κάτι να εγκαινιάσουν, ούτε κάτι θα κατασκευάσουν τα επόμενα 40 χρόνια για να το βάλουν σε μακέτα, στα ΚΑΠΗ θα τα ακούσουνε χοντρά και για τα στρατόπεδα έχουν πια αποκτήσει πολύ μοντέρνο προφίλ, τρομάρα τους. Όλα αυτά τα έχουν αντικαταστήσει με βλακειούλες σαν κι αυτήν με τα e-mail οι οποίες όμως καταρρίπτονται αν κάποιος απλά δει τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο internet. Το κανονικό internet, όχι αυτό που χρησιμοποιούν αυτοί οι ατσίδες - το www.in.gr αρχική σελίδα και πάμε μόνο ένα link μακριά από αυτό.
Και φυσικά από μια πρόχειρη ματιά προκύπτει το συμπέρασμα πως τα εν λόγω e-mail που άρχισαν να στέλνονται τη Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011, δεν αποτελούν την αιτία της αύξησης των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αλλά απλώς μία από τις συνέπειες αυτής ακριβώς της αύξησης, εκτός αν ο κύριος Πεταλωτής έχει ανακαλύψει τον τρόπο να πηγαίνει πίσω στο χρόνο. Στις 13 Απριλίου, μια βδομάδα πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν τα περιβόητα αυτά e-mail, το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έκλεινε στο 12.92%. Από την επόμενη μέρα, άρχισε μια τρελή κούρσα των επιτοκίων όλων των ελληνικών ομολόγων που αναπαρίσταται πολύ γλαφυρά στα παρακάτω γραφήματα από το bloomberg: 10ετές, 2ετές. Σήμερα, δυο βδομάδες μετά, και παρά τη 4ήμερη διακοπή λόγω Πάσχα, η κούρσα αυτή συνεχίζεται - μάλιστα μόνο σήμερα το 10ετές πήρε 0.7%(!). Σήμερα το 10ετές έκλεισε στο 16.18% και το 2ετές στο εξωφρενικό 25.4% - επιτόκιο που παραπέμπει σε χώρα στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης. Οι τιμές στις οποίες πωλούνται και αγοράζονται τα χαρτιά αυτά είναι εξωφρενικά χαμηλές. Γιατί ξαφνικά γίνεται αυτό, ενώ το διάστημα από 1η Μαρτίου έως 13 Απριλίου - ενάμιση ολόκληρα μήνα - το 10ετές ήταν ανάμεσα στο 12 και στο 13 με τοπικό μέγιστο στα 12.9 (9 Μαρτίου) και προηγούμενο τοπικό μέγιστο τη μακρινή 6η Ιανουαρίου (12.64%)? Πώς γίνεται το επιτόκιο του 2ετούς να έχει τσιμπήσει 7 μονάδες σε δύο βδομάδες? Δικαιολογείται όλο αυτό από την αναμενόμενη (στις 13 Απριλίου) και προσφάτως ανακοινωθείσα αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 (προς τα πάνω φυσικά)? Προφανώς όχι καθώς αντίστοιχες αναθεωρήσεις των οικονομικών προβλέψεων και μεγεθών έχουν γίνει δεκάδες μέσα στους τελευταίους 14 μήνες. Μόνη λογική εξήγηση κατά τη γνώμη μου είναι πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη αποφασιστεί και ενημερώθηκαν αρμοδίως συγκεκριμένα στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών γι αυτήν την απόφαση.
Είναι γνωστό πως ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους κατέχεται από Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και πως τυχόν κούρεμα του θα τις έπληττε. Έτσι λοιπόν αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι ένα ξεφόρτωμα αυτών των χαρτιών από τις τράπεζες αυτές για να μην είναι ευάλωτες τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση. Μόνο μια μαζική τέτοια κίνηση μπορεί να εξηγήσει αυτή την εκτίναξη των επιτοκίων. Ομολογώ πως περίμενα την ανακοίνωση της τελικής φόρμουλας αυτής της αναδιάρθρωσης μέσα στη βδομάδα που διανύουμε, όμως απ' ότι φαίνεται θα καθυστερήσει δυο-τρεις βδομάδες ακόμα. Πάντως αυτή τη στιγμή μέχρι και 40% κούρεμα είναι "prised in" στις τιμές των ομολόγων, πράγμα που σημαίνει πως όποιος αγοράζει σήμερα τέτοια χαρτιά θα είναι κερδισμένος ακόμα κι αν το κούρεμα φτάσει σε τέτοιο ποσοστό. Η αναδιάρθρωση λοιπόν του ελληνικού χρέους συμβαίνει de-facto αυτή τη στιγμή, την κάνει η ίδια η αγόρα - αυτό που περιμένουν όλοι είναι απλώς την ανακοίνωσή της. Βέβαια, κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσο τελικά θα κουρευτεί το ελληνικό χρέος. Κοντός ψαλμός, αλληλούια. Οι μόνοι που θα είναι σίγουρα χαμένοι, είναι όσοι κατέχουν τέτοια χαρτιά αγορασμένα πριν από χρόνια και δεν τα ξεφορτώνονται σήμερα έτσι ώστε να συγκρατήσουν κάποιες από τις απώλειές τους. Και δυστυχώς οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αυτής της κατηγορίας είναι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Αν τελικά αποδειχτεί πως η αναδιάρθρωση έχει συμφωνηθεί και πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να προστατεύσει αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχει φροντίσει να καλυφθούν οι Γερμανικές και οι Γαλλικές τράπεζες, θα μπορούμε να μιλάμε για μια ακόμα προδοσία.
2 comments:
Εν Μεγάλη Ελληνική Αποικία 200 π.Χ.
Κ. Καβάφης, 1928
…οι Αναμορφωταί
αυτοί (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειαζόταν κανείς). Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’εξετάζουν,
κ’ευθύς στο νού τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.
- - - - - - -
Και όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πιά, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.
Μια απλη προσεγγιση του τι συμβαινει αυτην την στιγμη, οσον αφορα τα σεναρια χρεωκοπιας στο:
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3287
Απο εκει και το Καβαφικο αποσπασμα.
Απ' οτι φαινεται τα ξενα funds, και δευτερετοντως οι ξενες τραπεζες, ξεφορτωνονται τα Ελληνικα ομολογα, που περνανε (και) σ' εγχωρια χερια. Αν μετα απο αυτο ακολουθησει κουρεμα, τι να πω, η προδοσια ειναι φτωχος χαρακτηρισμος.
http://tvxs.gr/node/82358/498735
Μια αναλυτικη παρουσιαση του ποιοι κατεχουν Ελληνικο χρεος, και τι συνεπαγεται αυτο, στο:
http://www.nytimes.com/2010/04/29/business
/global/29banks.html?partner=rss&emc=rss
Ευχαριστώ για τα links
Post a Comment