Τρεις εικόνες προς το μέλλον

Monday, October 1, 2012


Και αφού η Αθήνα μας έχει καλωσορίσει με μια βιβλιότσαρκα, ένα φαγοπότι, ένα ξενύχτι, μια αστυνομική εισβολή στα Εξάρχεια και συλλήψεις συντρόφων, προσπαθώ να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου και τα μισοτελειωμένα κείμενα που άρχισα να γράφω στην Κρήτη. Τόσο οι καταστάσεις εδώ στο κέντρο της Αθήνας όσο και η ιδιότυπη εργασιακή μου κατάσταση θα μου επιτρέπουν να γράφω πιο συχνά. Αλλά πριν από όλα τα υπόλοιπα θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία συγκεκριμένα γεγονότα - ένα δικαστικό, ένα φορολογικό και ένα τραπεζικό - τα οποία τα θεωρώ ενδεικτικά για το μέλλον. Το πρώτο αφορά ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί και ανήκει στη σφαίρα του τραγικού, το δεύτερο δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα εκ των μέτρων που προβλέπεται να ψηφιστούν και ανήκει στη σφαίρα του κωμικού, ενώ το τρίτο δυσκολεύομαι να το κατατάξω, ας πούμε όμως πως από ιστορικής άποψης θυμίζει τον Μεσαίωνα.

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, η Βουλή ψήφισε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω υποτιθέμενης έκτακτης ανάγκης - πρακτική που και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει και είναι προδήλως αντισυνταγματική - και που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών (κέντρα φιλοξενίας τα λένε αυτοί) και τις επιχειρήσεις τύπου "Ξένιος Δίας". Πολλά τα ενδιαφέροντα σημεία και τα νέα όπλα που προσθέτουν στο οπλοστάσιό τους οι δυνάμεις καταστολής αλλά εγώ θα ήθελα να επικεντρωθώ στη διαδικασία που προβλέπεται πλέον ώστε ένας άνθρωπος να ελεγχθεί και να οδηγηθεί σε αυτά τα "κέντρα". Εκεί αρχίζουν τα ευτράπελα, καθώς το υποτιθέμενο "αδίκημα" που είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα δε στοιχειοθετείται με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο πέραν της έλλειψης χαρτιών. Έχουμε δηλαδή μία ιδιόρρυθμη ποινικοποίηση της ύπαρξης εδώ και όχι κάποιας πράξης. Ένοχος θεωρείται όποιος δεν έχει χαρτιά και όχι όποιος συλλαμβάνεται να παραβιάζει τα σύνορα. Αυτό όμως σωστά θα παρατηρήσει κανείς πως συνέβαινε μερικώς ούτως ή άλλως και την προηγούμενη περίοδο. Η διαφοροποίηση έρχεται στη συνέχεια. Με διοικητική απόφαση ενός εκτελεστικού οργάνου - του αστυνομικού διευθυντή της περιοχής εν προκειμένω - ο συλληφθείς μεταφέρεται σε "κέντρο φιλοξενίας" όπου και κρατείται μέχρι και 18 μήνες! Δεν απαιτείται καμία απολύτως δικαστική απόφαση για να συμβεί αυτό. Εν ολίγοις, μία υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου αρκεί να στερήσει την ελευθερία κάποιου για εύλογο χρονικό διάστημα "τιμωρώντας" μία ιδιότητά του και όχι μία πράξη του. Και αυτή η "ιδιότητα" ξέρετε αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο. Όλα αυτά παραπέμπουν στον 18ο αιώνα.

Πάμε στα χιουμοριστικά. Ένα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από το επόμενο πακέτο - απαραίτητο βεβαίως-βεβαίως για να πάρουμε τη δοσούλα μας - είναι και αυτό που αλλάζει τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων πολιορκημένων, συγγνώμη επαγγελματιών ήθελα να πω. Καταρχάς ας αναδείξουμε μια ωραία απάτη. Όταν κατέβαζαν το αφορολόγητο όλων στα 5000 ευρώ μας είχαν πει πως το κάνουν για να πιάσουν τους φοροδιαφεύγοντες ελ. επαγγ. Και πως το κατεβάζουν και για τους άλλους για να μην έχουν νομικά προβλήματα αντισυνταγματικότητας στο ζήτημα της ισότητας. Τώρα φαίνεται έχουμε άλλο σύνταγμα από αυτό που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι και κουβέντα δεν έχει ψελλίσει κανείς για την ανισότητα του πράγματος. Τέλος πάντων, το κύριο θέμα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι ότι το μέτρο αυτό σπρώχνει με μαθηματική ακρίβεια μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην παρανομία και πριμοδοτεί με έμμεσο τρόπο τις μεγάλες επιχειρήσεις που πλέον θα αγοράζουν συγκεκριμένες υπηρεσίες μαύρες με μειωμένες τιμές καθώς κανένας πλην λαμογιών που τα παίρνουν από ΝΠΔΔ δε θα δουλεύει με παραστατικά. Όταν με 15000 εισόδημα το χρόνο, πληρώνεις φόρο 5250 συν ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΑΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ άλλα 4000, το να δίνεις το 65-70% του εισοδήματός σου στο κράτος δε σε χαρακτηρίζει ως υπεύθυνο πολίτη αλλά ως διανοητικά καθυστερημένο.

Η τρίτη εικόνα είναι αυτή που μάλλον έχει περάσει απαρατήρητη εκτός κι αν κάποιος έπεσε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων - προτελευταία είδηση αμέσως πριν την εκδήλωση της Μαριάνας Βαρδινογιάννη ή την καινούρια δενδροφύτευση του ΣΚΑΙ - και αφορά μια ομιλία του κυρίου Σάλλα όπου μπροστά σε απροσδιόριστης σύνθεσης πολυπληθές, πάντως, κοινό τον άκουσα να ανακοινώνει - από θέση υπουργού Γεωργίας - μέτρα στήριξης των μαστιχοπαραγωγών της Χίου χρησιμοποιώντας και την ανάλογη γλώσσα. Σαν έτοιμος από χρόνια και μετά την σκανδαλώδη αρπαγή της ΑΤΕ, ο άνθρωπος αυτός δεν χρειάζεται πλέον κανέναν ενδιάμεσο για να εκφράζεται ως εκτελεστική εξουσία. Ένας ιδιώτης - που δεν τον ψήφισε κανείς και δεν τον διόρισε κανένας εκλεγμένος - ασκεί σημαντικό κομμάτι της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Και αν άλλα θέματα που αναφέρονται παραπάνω παραπέμπουν στον 18ο αιώνα, αυτό μας στέλνει απευθείας στη φεουδαρχία. Προβλέπω πως στον τομέα της ενέργειας κάποιος ιδιώτης θα μας διαβάζει λίστες περιοχών που απαλλοτριώνονται υπέρ ΑΠΕ ξένων εταιρειών στα πλαίσια Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Προσεχώς στις οθόνες σας.

2 comments:

stef said...

Θα δεις ότι σε λίγο καιρό θα ανακηρυχθεί και εθνικός ευεργέτης. Το κράτος θα τον τιμήσει με φοροαπαλλαγές και όσοι διαμαρτύρονται για την πρακτική του θα αποτελούν τους εθνικούς μειοδότες! Για αυτό πρόσεχε τι γράφεις..!

alevri said...

Και να μη σου πω ότι σε λίγο καιρό ΕΟΖ (ελεύθερες οικονομικές ζώνες) θα ανακυριχτούν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών (sic) στα οποία θα κάνουν εθελοντική εργασία οι φιλοξενούμενοι μετανάστες στα πλαίσια των καλών τρόπων που επιτάσσει το comme il faut του savoir vivre! :(