Αναγνώσεις 2012

Thursday, January 3, 2013

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε άλλαξα εργοδότες και εργασιακές συνθήκες, μετακόμισα δις, ψήφισα μετά από 10 χρόνια, πανηγύρισα την απελευθέρωση συντρόφων στα δικαστήρια, έκανα 2 μήνες διακοπές - μεταξύ της δουλειάς που άφησα και της δουλειάς που βρήκα το καλοκαίρι - βγήκα μια περιοδεία με το συγκρότημα πηγαίνοντας και στην Ισταμπούλ, είδα τους Walkabouts και τους Mob, είδα ανθρώπους να πέφτουν από τα σύννεφα, είδα ανθρώπους να πέφτουν από τα μπαλκόνια, έντυπα να κλείνουν - άλλα να ανοίγουν, έπαιξα πόκερ, έπαιξα σκάκι, είδα την "αριστερά" στην κυβέρνηση και την ΕΡΕ στην εξουσία, τη Manchester City πρωταθλήτρια, τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, τη Villa Amalias λεηλατημένη από το (παρα)κράτος, τον Σάββα κρεμασμένο στη Σταυρούπολη, πείνα, βασανιστήρια και απελπισία, πληρωμές με κουπόνια, λαχειοφόρο αγορά με βραβείο μια εξάμηνη σύμβαση εργασίας, καυσόξυλα και συσσίτια, ψωμί να πωλείται σε φέτες και πατάτες σε τσουβάλια. Διάβασα όμως και 110 βιβλία - λιγότερα από το συνηθισμένο, καλύτερα από το συνηθισμένο. Ξεχωρίζω κάποια από αυτά στο παρόν σημείωμα.

Καλύτερο μυθιστόρημα και βιβλίο της χρονιάς το "Εκεί που ζουν οι τίγρεις" του Γάλλου Jean-Marie Blas-De Robles. Η Βραζιλία μέσα από το πρίσμα της αποικιοκρατίας - από τις φαβέλες της μέχρι την ερημωμένη και κολλημένη στο παρελθόν ύπαιθρο - ινδιάνικοι μύθοι, ναρκωτικά, φτώχεια και φιλότιμο. Μπόρχες, Κορτάζαρ, αλλά και Καλβίνο. Θυμίζει τον "Εκκλησιαστή", αλλά φέρνει και σε Τσαβαρία ή Σεπούλβεδα. Το διάβασα μέσα σε δύο δεκάωρα το καλοκαίρι χάνοντας κάθε επαφή με το περιβάλλον της παραλίας μου ήμουν.

Καλύτερο παραμύθι - ναι παραμύθι! - για ενήλικες το Night Circus της Erin Morgestern, το οποίο το διάβασα στο Kindle αλλά βλέπω με χαρά ότι έχει μεταφραστεί στις εκδόσεις Πλατύπους - http://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.product_details&product_id=184496&option=com_virtuemart&Itemid=89&Itemid=89 - οπότε μπορούν να το χαρούν και όσοι δεν τα καταφέρνουν στα Αγγλικά. Το ανακάλυψα από προτάσεις χρηστών του Librarything και είναι η ιστορία δύο μάγων που ανατρεφονται από τους "κηδεμόνες" τους με μοναδικό σκοπό τη σύγκρουση μεταξύ τους στα πλαίσια ενός προαιώνιου στοιχήματος. Έχει την ίδια ατμόσφαιρα με το Prestige του Christopher Priest που έγινε πετυχημένη ταινία από τους αδερφούς Nolan, αλλά με σαφείς αναφορές στο υπερφυσικό οι οποίες περιέργως καθέ άλλο παρά κακό κάνουν.
Το τέλειο δώρο για διαβασμένους έφηβους και όχι μόνο.

Καλύτερο μη λογοτεχνικό βιβλίο της χρονιάς έμελλε να είναι για μένα μια συλλογή δοκιμίων πάνω στη λογοτεχνία του David Mitchell που επιμελήθηκε η Sarah Dillon - http://www.amazon.com/David-Mitchell-Critical-Contemporary-ebook/dp/B004V9YX1I - την οποία και διάβασα στο Kindle αφου προηγουμένως είχα διαβάσει ολόκληρη τη βιβλιογραφία του Mitchell. Από τα βιβλία του ξεχωρίζω το Cloud Atlas που έγινε ταινία και πάει για φοβερό best-seller αλλά κυρίως το ιστορικό μυθιστόρημα "The Thousand Autumns of Jacob De Zoet" (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Thousand_Autumns_of_Jacob_de_Zoet) που εκτυλίσσεται στο λιμάνι του Nagasaki, στα τέλη του 18ου αιώνα, στην εποχή της Ολλανδικής εμπορικής προσέγγισης της Ιαπωνίας. Δυστυχώς τα βιβλία του David Mitchell στερούνται ελληνικών μεταφράσεων αυτή τη στιγμή στην αγορά αφού τα δικαιώματά του τα κατέχει ο ΔΟΛ που έκλεισε τις εκδόσεις του Ελληνικά Γράμματα.

Καλύτερο ιστορικό βιβλίο το "Βαλκανικό Ημερολόγιο 1934-1941" του Laird Archer - http://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.product_details&product_id=121300&option=com_virtuemart&Itemid=89&Itemid=89 - διοικητή του Μεσανατολικού Ιδρύματος που για περίπου τριάντα χρόνια πρόσφερε διάφορες υπηρεσίες στον ελλαδικό χώρο. Εδώ βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πριν τη γερμανική κατοχή και τους πρώτους μήνες αυτής. Υπερπολύτιμο ντοκουμέντο αυτής της τόσο ιδιαίτερης περιόδου από μια οπτική γωνία που δεν έχουμε συνηθίσει.

Καλυτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας το "The Life of Software Objects" του Ted Chiang, μια αποκαλυπτική νουβέλλα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την εξέλιξη ειδωμένα μέσα από κοινωνιολογικό πρίσμα.Δυστυχώς αμετάφραστος και δυσεύρετος ακόμα και στο πρωτότυπο ο Ted Chiang, είναι κατά τη γνώμη μου ο σημαντικότερος εν ζωή συγγραφές επιστημονικής φαντασίας παρότι έχει γράψει πολύ λίγο και πολύ αραία όντας ερασιτέχνης - δε ζει από το γράψιμο. Εναλλακτική και πιο προσιτή επιλογή το "Η πόλη και η πόλη" του China Mieville που κυκλοφορεί στις εκδόσεις Anubis - http://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.product_details&product_id=148495&option=com_virtuemart&Itemid=89&Itemid=89 - μια ιστορία που στηρίζεται σε μια εκπληκτική ιδέα που θυμίζει λίγο Μπόρχες. Δεν είναι hard-SF όπως ο Chiang, θυμίζει τους κλασσικούς του είδους.

Καλύτερο ελληνικό βιβλίο, τα "Χαμένα Κορμιά" του Πέτρου Πικρού, μια καταγραφή των σκοτεινών όψεων της κοινωνίας του μεσοπολέμου με απαράμιλλο στυλ και για κάτι πιο σύγχρονο "Το αστείο" του Γιάννη Παλαβού - http://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.product_details&product_id=209783&option=com_virtuemart&Itemid=89&Itemid=89 - μια γκροτέσκα συλλογή διηγημάτων.

Καλυτερο ηλεκτρονικό έντυπο το Πυντσονικό TheZone - http://www.thezone.gr/index.php - που βρίσκεται στο 4ο τεύχος του.

Καλύτερο διαδικτυακό ραδιόφωνο το Amagi - http://amagiradio.com/

0 comments: